بخش شهید آوینی حرف دل موبایل شعر و سبک اوقات شرعی کتابخانه گالری عکس  صوتی فیلم و کلیپ لینکستان استخاره دانلود نرم افزار بازی آنلاین
خرابی لینک Instagram

 

 

پایان جنگ

تدوین و نگارش:

محمد درودیان

 چاپ و صحافی: مركز مطالعات و تحقیقات جنگ

 چاپ دوم: 1380

شمارگان: 3000 نسخه

قیمت: 9000 ریال

"پايان جنگ" عنوان جلد پنجم از مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق می باشد که به بررسی وقایع پس از عملیات والفجر 10 (اسفند 1366) تا اشغال كويت به وسيله  عراق پرداخته است.

مهم ترین سوالی که در این کتاب بدان پاسخ گفته می شود "نحوه پایان یافتن جنگ در سال 1367 می باشد."امام راحل با نظر به شرایط نامساعد در زمان پذیرش قطعنامه 598 و ضرورت حفظ آمادگی نظامی برای مقابله با تجاوزات مجدد عراق، پاسخ به این سوال را به زمان مناسب تری در آینده موکول کردند. در این کتاب با گذشت سالها از پذیرش قطع نامه و تغییرات گسترده ای که در سطح منطقه و نیز در داخل ایران روی داده است _ به ویژه اشغال کویت به وسیله عراق در سال 1369 _ ابعاد موضوع را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد.

 فصل اول کتاب با عنوان "زمینه های تغییر در موازنه جنگ" برای تشریح زمینه های تغییر در موازنه سیاسی _ نظامی جنگ سه بحث اساسی انجام گرفته است:

نخست، تجزیه و تحلیل تغییر استراتژی عراق از پدافند به آفند با کمک مستشاری روس ها.
سپس ارائه آمار و ارقام "انباشت سلاح و تجهیزات" با افزایش تولید و خرید سلاح با هزینه نزدیک به 20 میلیارد دلار در سال های پایانی جنگ به وسیله عراق.
و در پایان گسترش سازمان رزم عراق با فراخوانی نیروها و آموزش آنها مورد بررسی قرار گرفته است.

فصل دوم با عنوان "آغاز تحولات و تغییر در موازنه جنگ" به بازتاب و پی آمد های برتری نظامی عراق و تغییر استراتژی این کشور از پدافند به آفند اختصاص یافته است. در این فصل به بازپس گیری فاو و تاثیر آن در جنگ اشاره می کند.

همانطور که فتح فاو موازنه جنگ را به زیان عراق تغییر داد، بازپس گیری آن، اوضاع را به سود عراق به چرخش درآورد. بنابراین نقطه تحول در جنگ و پذیرش قطع نامه 598 را باید در برتری نظامی عراق و کسب پیروزی در فاو جستجو کرد.

فصل سوم کتاب به پی آمدهای پیروزی نظامی عراق و در نتیجه تلاش ایران برای کنترل و مهار نتایج حاصله از برتری عراق اختصاص یافته است.

پذیرش قطع نامه 598 که در موقعیت برتری ایران بر عراق در سال 1366 تنظیم شده بود، تنها راه حلی بود که چنین شرایطی روبه روی ایران قرار داشت. امتناع عراق از پذیرش قطع نامه زمینه ای برای مقابله بین المللی و داخلی با تجاوزات عراق و نیز پایان بخشیدن به جنگ شد.

در فصل چهارم ابتدا بازتاب پایان جنگ در نظر تحلیل گران و صاحب نظران بررسی شده و سپس روند مذاکرات بی حاصل ایران و عراق تحت نظر سازمان ملل تشریح گردیده است.

طی این مدت عراق با اتکا به برتری نظامی در ماه های پایانی جنگ، روند مذاکرات را تحت تاثیر ابتکار عمل خود قرار داد و از پیشرفت در حل و فصل اختلافات ممانعت می کرد. در چنین وضعیتی ناگهان پس از مناقشه با کویت به اشغال این کشور اقدام کرد. عراق با این اقدام مقدمات حضور گسترده آمریکا و تغییر آرایش سیاسی_نظامی در منطقه را فراهم ساخت.

آرشیو معرفی کتاب

 
 Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved