حاج رضوان از نگاه دشمن(3)
آمريكايي ها در وجود خارجي «مغنيه» شك داشتند
در اين ميان كساني هم بودند كه از انبوه ابهامات و تناقضات موجود در پرونده «مغنيه» به تنگ مي آمدند و از اساس وجود خارجي چنين كاراكتري را انكار نمودند و او را شخصيتي خيالي و مخلوق بنيادگرايان شيعي دانستند .
شايعات متعددي از جمله تغيير چهره «عماد مغنيه» با جراحي پلاستيك باعث مي شد كه ژورناليست هاي غربي به راحتي هر چه را كه در تخيلات خود مي بافتند به او نسبت دهند و به اين ترتيب افكار عمومي وحشت زده و سينمادوست آمريكايي را به مطالب خود جذب كنند.
حتي كار به جايي رسيد كه عكسي كه مربوط به يك مورد هواپيماربايي در خطوط هوايي اردن بود به عنوان «عكس عماد مغنيه» در سراسر جهان منتشر شد و حدود دو دهه هيچ كس بر حقيقت آن شبهه اي وارد نكرد.وقتي هم كه كسي از عدم شباهت عكس مزبور به عكس ديگري كه توسط سيا منتشر شده بود سوال مي شد ، اين مسئله به راحتي با طرح موضوع جراحي پلاستيك توجيه مي شد. تنها پس از شهادت او و انتشار معروف ترين تصاويرش بود كه همه دانستند آن عكس كذايي در پاي هواپيماي ربوده شده هيچ شباهتي به «عماد مغنيه» ندارد.
در اين ميان كساني هم بودند كه از انبوه ابهامات و تناقضات موجود در پرونده «مغنيه» به تنگ مي آمدند و از اساس وجود خارجي چنين كاراكتري را انكار مي نمودند و او را شخصيتي خيالي و مخلوق بنيادگرايان شيعي دانستند كه براي پوشش دادن به تحركات ضد آمريكايي و ضد صهي.نيستي و انحراف سازمان هاي امنيتي ايجاد شده است.مقاله نوشته شده توسط «نيكلاس بلانفورد» نمونه بارزي از اين گونه توهمات آمريكايي ست كه مطابق معمول فاقد هر گونه مستندات عقل پسند است.وي دو روز پس از شهادت «حاج رضوان» طي مقاله اي تحت عنوان «حزبالله براي قهرمان شبح وار خود سوگواري كرد» در هفته نامه تايم نوشت:
«قتل عماد مغنيه در نهايت به جهان اين فرصت را داد تا به يك نگاه اجمالي درباره اين امر برسد كه اين مبارزان اسلامي گريزپا و بيباك عملاً شبيه چه هستند. مغنيه تمام دوران بلوغ عمر خود را در سايه خشونت خاورميانه سپري كرد. گفته ميشود كه مغنيه چهره خود را از طريق جراحي پلاستيك تغيير داد و با يك گذرنامه ديپلماتيك ايراني و از طريق پروازهاي غيربرنامهريزي شده، مسافرت ميكرد و هرگز مصاحبهاي انجام نداد و يا بيانيهاي از طريق نوار تصويري صادر نكرد. تنها تصاوير مغنيه 45 ساله كه در دسترس عموم بود تصاوير اندكي به صورت سياه و سفيد است كه به دهه 1980 باز ميگردد و نشان دهنده جوان جدي و رنگپريدهاي است كه محاسن سياه رنگي بر صورت دارد.ساعاتي بعد از اعلام مرگ وي در انفجار خودوري بمبگذاري شده در حومه دمشق، شبكه المنار وابسته به سازمان شيعه حزبالله تصاوير تازهتري از مغنيه منتشر كرد كه نشان از مردي ميانسال چاقي داشت كه لباس رزم به تن كرده و كلاهي سبز رنگ به سر كرده و محاسن وي به سفيدي گراييده است. عينك داراي فريم سيمي وي به او چهرهاي مهربان و شبيه اساتيد دانشگاه داده بود. چهرهاي كه اين واقعيت را در پس خود پنهان ميكرد كه مغنيه با اتهام كشتار شمار زيادي از آمريكاييها متهم است كه هيچ يك از شبهنظاميان تا پيش از حملات 11 سپتامبر 2001 نتوانسته بودند، به قتل برسانند.
در حقيقت پيش از اسامه بن لادن، عماد مغنيه وجود داشت. مرگ وي ضربهاي جدي به حزبالله بود. اين سازمان شيعه به ندرت در مجامع عمومي حرفي از مغنيه و اقدامات قهرمانانه وي در دهه 1980 به ميان ميآورد. شيخ "صبحي طفيلي" Sobhi Tufayli بنيانگذار حزبالله كه اين سازمان را در سالهاي 1989 و 1991 رهبري ميكرد، زماني به من گفت كه مغنيه در اتهاماتي كه آمريكا به وي نسبت ميدهد، بيگناه است. اين روحاني درشت اندام گفت: "مغنيه ربطي به اين مسايل ندارد."
وي افزود: "گذشته از اين شما گمان ميكنيد اگروي اين كارها را كرده بود من به شما ميگفتم؟"
شيخ حسن نصرالله رهبر كنوني حزبالله در مصاحبهاي كه در ژوئيه 2003 با من داشت گفت كه اتهامات آمريكا عليه مغنيه "اتهاماتي بيش نيست".
نصرالله سپس اين سوال را پرسيد كه "آيا آنها [آمريكاييها] ميتوانند در متهم كردن مغنيه شواهد و مداركي ارايه كنند؟"
وي ادامه داد: "حاج عماد در زمره بهترين مبازران آزادي در سرزمين لبنان است. وي نقش بسيار مهمي در طول مدت اشغال [جنوب لبنان توسط اسرائيل] داشته است. اما درباره رابطه وي با حزبالله ما طبق رسوم خود درباره نامها حرفي نميزنيم."
اين درست است كه دوره طولاني تعقيب بينالمللي مغنيه موجب شد كه اتهامات فراواني درباره اقدامات نادرست وي در دهه 1980 مطرح شود اما مدارك و شواهد چنداني در حمايت از اين موارد اتهامي مطرح نگشت. اگر چه وي متهم است كه طراح اصلي و مغز متفكر اقدامات متحورانه بمبگذاري انتحاري عليه اهداف آمريكا در لبنان در اواسط دهه 1980 بوده و شبكه آدمربايياي را در بيروت اداره ميكرده كه دهها گروگان خارجي را ربودند اما تنها جرمي كه مغنيه به خاطرآن توسط آمريكا محكوم شد، هواپيماربايي در خطوط هوايي "تيدابليواي" TWA در سال 1985 بود كه در آن يك قواص نيروي دريايي آمريكا كشته شد. در حقيقت، چنين امري بخاطر وضعيت افسانهاي و اسطورهاي مغنيه بود بطوري كه همواره اين اطمينان وجود نداشت كه آيا وي واقعاً وجود خارجي دارد."مگنوس رانستورپ" Magnus Ranstorp يكي از كارشناسان درباره حزبالله در دانشكده دفاع ملي سوئد در استكهلم كه براي سالهاي متمادي فعاليتهاي مغنيه را دنبال ميكرد، گفت: "من برخي اوقات از خود سوال ميكردم كه آيا مغنيه يك شخص حقيقي است يا اين كه زايده تخيلات است. اما نهادهاي جاسوسي كه من با آنها تماس داشتم بدون هيچ ترديدي ميگفتند كه وي موجودي واقعي است."
هنوز با وجود صحنههاي سوگواري در محافل شيعه لبنان درباره مرگ مغنيه، جايگاه بلند وي در ميان برخي از توده مبارزان حزبالله كه در دهه 1990 عليه اشغالگري اسرائيل در جنوب لبنان مبارزه ميكردند، ناشناخته مانده است. يكي از مبارزان حزبالله زماني نزد من اينگونه شكايت كرد كه "آنها درباره عماد مغنيه سخن ميگويند اما وي چه كار كرد؟ آنها مظنون به اين امر هستند كه وي خبرنگاران آمريكايي را ميربود و مقر شبهنظاميان فرانسوي و سفارت آمريكا را منفجر كرد. اما كارهايي كه ما در جنوب انجام داديم [مبارزه با نيروهاي اسرائيلي] از نظر نظامي ارزشش 100 برابر بيش از آني بود كه آنها مدعي هستند مغنيه انجام داده است. آدمربايي آسانترين كار در جهان است. سازمان سيا ديوانه است."
در طول روزهاي هرج و مرج لبنان در دهه 1980، مغنيه به راحتي ميتوانست در خاورميانه و حتي در اروپا سفر كند. در اواسط دهه 1980، سازمان سيا توافقي با سازمان اطلاعات ارتش لبنان انجام داد تا در برپايي ايستگاههاي شنود پيچيده در كوههاي لبنان كمك مالي ارايه كند. اين ايستگاههاي قابليت شنود مكالمات در سراسر خاورميانه را فراهم ميآورد و كاركنان مسلط به زبان عبري، فرانسه و فارسي داشت. در عوض، اطلاعات لبنان متعهد شد تا هرگونه اطلاعاتي كه درباره ربايندگان اتباع غربي جمعآوري ميكرد، در اختيار بگذارد. در سال 1986، اطلاعات لبنان از الگوي فركانس صوتي توانست مغنيه را در هتلي در پاريس رهگيري كند.
يكي از افسران پيشين لبناني كه در اين عمليات مشاركت داشت به هفتهنامه تايم گفت كه عوامل اطلاعاتي فرانسه در اتاقش در هتل با مغنيه ديدار كردند اما وي را دستگير نكردند. به گفته رانستورپ، مغنيه از اوايل دهه 1990 احتياط فوقالعادهاي به خرج ميداد. وي در تلاش براي رد گم كردن، وقت خود را بطور عمومي بين بيروت و تهران كه در سال 1990 به همراه خانوادهاش به آنجا رفت، تقسيم كرد."رابرت بائر" Robert Baer يكي از افسران پيشين اطلاعاتي سازمان سيا كه در دهه 1980 مغنيه را در بيروت ردگيري ميكرد و يكي از تحليلگران امور اطلاعاتي مجله تايم به شمار ميرود اين سوال را مطرح كرد كه "من همواره فكر ميكردم آنها او را در بيروت به چنگ ميآورند پس چه معني دارد كه وي در دمشق كشته ميشود؟"
حزبالله اسرائيل را متهم كرده است و انتقام احتمالي سازمان حزبالله به اين سمت خواهد بود. اما آيا جايزه پنج ميليون دلاري براي مغنيه ميتوانست براي يكي از اعضاي نظام سوريه تا اين حد وسوسهانگيز بوده باشد؟ يا اين كه اين كار با همكاري دمشق با آمريكا در ازاي كاهش فشارهاي بينالمللي عليه سوريه صورت گرفته است؟ تاريخچه معاصر خاورميانه پر از قتلهايي است كه معماي آنها حل نشده است؛ و شايد بهترين حالت همين باشد. برخي اوقات واقعيت ميتواند خطرناكتر از خود جنايت باشد.ترجمه و ويرايش :خبرگزاري فارس