حاج رضوان از نگاه دشمن(1)
سردار شهيد حاج عماد مغنيه در سراسر جهان به نبرد با آمريكا و غرب شهرت بيشتري دارد تا مبارزات ضدصهيونيستي. شكار حاج عماد يكي از آرزو هاي بزرگ دستگاه هاي جاسوسي پرطمطراق غربي بود.بسياري ترور اين مجاهد بي نظير را محصول عمليات مشترك سرويس هاي جاسوسي غربي و اسراييلي مي دانند.
تحليل گران غربي و خصوصا آمريكايي ، سال ها درباره شخصيت وعملكرد «شهيد مغنيه» قلم فرسايي و سخنراني كردند كه صرف نظر از افسانه پردازي ها و بزرگ نمايي هاي تبليغاتي آن ها ، حاوي ميزاني از حقيقت نيز بود. «اسكات مكلود» تحليل گر هفته نامه آمريكايي «تايم » سه روز پس از شهادت «حاج رضوان» در پايتخت سوريه ، طي مقاله اي با عنوان «انتظار براي انتقامجويي حزبالله» نوشت:
هر چه اسرار دنياي عماد مغنيه پس از ترور وي در دمشق طي هفته جاري بيش از گذشته معلوم ميشود، انگشت اتهام قتل وي بيش از هميشه به سوي اسرائيل نشانه ميرود. اگر چه اسرائيل مشاركت خود را در قتل وي تكذيب كرده اما گزارشها حاكي است "بروس ريدل" Bruce Riedel يكي از افسران پيشين سازمان سيا و يكي از برجستهترين كارشناسان ضدتروريسم دولت آمريكا در دولتهاي متعدد ، گفته است:« مرگ مغنيه نشان داد اسرائيل در حزبالله رخنه كرده است.»بر اساس گزارش روزنامه اسرائيلي "يديعوت آحارونوت"، ريدل گفت: "نهادهاي جاسوسي اسرائيل انگيزه اش را داشتهاند و توانايي خود را در گذشته در حمله در دمشق نشان دادهاند. اين عمليات مهمي است؛ صرفنظر از اين كه اسرائيل بخواهد بطور علني به آن اعتراف كند يا خير."
مغنيه در راس فهرست افراد تحت تعقيب آمريكا و اسرائيل به مدت 25 سال قرار داشت و ريدل كه اظهاراتش در پايگاه اينترنتي خود حزبالله ذكر شده ميگويد "قتل مغنيه نشان ميدهد حسن نصرالله، رهبر حزبالله نيز ميتواند از طريق همان اطلاعاتي كه مكان مغنيه در سوريه را نشان داد در برابر ترور شدن آسيبپذير باشد. بطور حتم اين امر شامل حسننصرالله ميشود. موساد به دنبال نصرالله است و او از اين امر خبر دارد، به همين دليل است نصرالله فعاليتهايش را به صورت زيرزميني انجام ميدهد. وي در حيرت است كه چه كسي مكان مغنيه را لو داده است. چرا كه همين فرد ميتواند مكان اختفاي او را لو دهد."
با اين حال ريدل امكان اين امر را كه جاسوسان آمريكايي مغنيه را كشته باشند، منتفي دانست. اين در حالي است كه اطلاعات آمريكا سالها به دنبال وي بود و اعتقاد بر اين كه مغنيه مسئول مرگ "ويليام باكلي" William Buckley رئيس پايگاه سيا در بيروت است.
وي تاكيد كرد كه مدل بمبگذاري با استفاده از خودرو انطباق بيشتري با شيوه موساد دارد و سازمانهاي اطلاعاتي آمريكا مشغول مسايل بسيار ديگري هستند. اشاره ريدل، اشاره آشكار به جستجو براي يافتن بنلادن است.
ريدل گفت: "از سوي ديگر از تابستان 2006، حزبالله به نگراني اصلي اسرائيل بدل گشته است."
مغنيه همچنين به عنوان ميانجي اطلاعات ايران و حماس عمل ميكرد. حزبالله و ايران به نظر اطمينان كامل دارند كه اسرائيليها از جانب خود اين قتل را انجام دادهاند. منطقي است اگر فرض شد كه حزبالله در نهايت انتقام مرگ مغنيه را بگيرد. در حقيقت اسرائيل از هماكنون نيز سفارتخانهها و ديگر منافع خارجي خود را به حالت آمادهباش درآورده و نيروهايش را در امتداد مرز لبنان تقويت كرده است.نصرالله در جريان مدايح خود از مغنيه در روز پنجشنبه(در تشييع پيكر عماد مغنيه) هشدار داد كه حزبالله ميتواند در هر نقطه دنيا مقابله به مثل كند چرا كه اسرائيل با كشتن مغنيه در پايتخت سوريه پاي خويش را از حوزه مرسوم درگيري فراتر گذاشته است. انتقام حزبالله ممكن است مشابه پيامد ترور "عباس موسوي" رهبر حزبالله در لبنان در 16 فوريه 1992 توسط اسرائيليها باشد كه دقيقاً يك ماه بعد در 17 مارس 1992 سفارت اسرائيل در بوينس آيرس در حملهاي هدف قرار گرفت و مقامات آرژانتيني مغنيه را در آن محكوم كردند.
دو سال بعد از آن حادثه ، بمب گذاري ديگري در ابعادي بزرگتر يك سازمان يهودي به نام "اتحاديه روابط دوجانبه آرژانتين و يهود" [آميا] را با خاك يكسان كرد. مغنيه بعلاوه مقامات ارشد ايراني در اين حملات محكوم گشتند. دادستانهاي آرژانتيني اعتقاد دارند اين بمب گذاريها انتقام تهران براي توقف كمك به برنامه هستهاي ايران بوده است. در كل 114 نفر در اين حملات جان خود را از دست دادند.
قتل مغنيه و برگزاري مراسم تشييع وي در بيروت در روز پنجشنبه ، اسراري را درباره مردي فاش كرد كه تا پيش از گام نهادن بنلادن به عرصه، مرد شماره يك فهرست تروريستهاي تحت تعقيب آمريكا بود.
شيخ نعيم قاسم معاون حزبالله در كتاب 284 صفحهاي از تاريخچه حزبالله با عنوان "حزبالله: روايتي از درون" اشارهاي به مغنيه نكرده است. عكس مغنيه در لباس نظامي كه در شبكه تلويزيوني المنار پخش شد و در پايگاه اينترنتي آن قرار گرفت نخستين تصاوير اندكي است كه دنيا و حتي فعالان حزبالله در دهههاي گذشته از مغنيه ديده بودند. اهميت وي در سلسله مراتب حزبالله را ميتوان در دامنه و گستردگي مراسم تشييع او درك كرد. در بيانيه حزبالله با بيان شهادت وي آمده است:"ما با افتخار و عزت شهادت يكي از بزرگترين رهبران مقاومت را اعلام ميداريم كه به جمع شهداي مقاومت اسلامي پيوست ... پس از سپري كردن عمري در راه جهاد، ايثار و انجام وظيفه با عشق به شهادت..."حسن نصرالله نيز در مراسم تدفين وي از ذكر مداخله مغنيه در حملات عمده تروريستي مورد اتهام خودداري كرد اما از وي به عنوان يكي از فرماندهاي نظامي ياد كرد كه نقش تعيين كنندهاي در طول مبارزات حزبالله عليه اسرائيل و تجاوز اخير اين رژيم به لبنان در سال 2006، ايفا كرده بود.
نصرالله حتي تا آنجا پيش رفت كه مغنيه را در كنار دو نفر ديگر از رهبران حزبالله(عباس موسوي و شيخ راغب حرب) قرار داد و عنوان كرد كه شهادت آن دو، اين فرصت تعيين كننده را به حزبالله داد تا نظاميان اسرائيلي را از لبنان بيرون كنند. دبير كل حزبالله پيشبيني كرد كه مرگ مغنيه نيز به "نابودي موجوديت" اسرائيل كمك كند. حزبالله اعلام كرد كه دو نفر از برادران مغنيه به نامهاي "جهاد" و "فوآد" پيش از اين در نبرد با اسرائيل جان خود را از دست داده بودند.
رابطه نزديك مغنيه با تهران نيز پس از مرگ وي بيشتر آشكار شد. پيام تسليت مرگ وي بلافاصله از سوي مقامات ارشد ايران صادر شد. اين پيامها از آيتالله علي خامنهاي آغاز شد كه از مغنيه به عنوان "مبارز برجسته و الگويي براي نسل جوان" ياد كرد.
منوچهر متكي وزير امور خارجه ايران در مراسم تدفين مغنيه شركت كرد و بين شيخ نعيم قاسم و پدر مغنيه نشست و پيام تسليت محمود احمدينژاد رئيس جمهوري ايران را قرائت كرد. رئيس جمهوري ايران مغنيه را يك "سرو شجاع و باشكوه... فرزند توانا و به حق مسلمانان و امت عرب و سرباز شجاع در مبارزه براي استقلال لبنان ، مدافع عزت همه ملتهاي منطقه ... و قهرمان توانا" توصيف كرد.
اين واقعيت كه مغنيه در دمشق كشته شد نشان دهنده رابطه نزديك وي با نظام بشار اسد رئيس جمهوري سوريه است. قتل وي براي سوريه به شدت دردسر آفرين بود چرا كه ضمن اين كه نشان داد او در سوريه بوده بلكه ناتواني دمشق را در ارايه حفاظت كافي از وي در برابر آن چه كه ممكن است عمليات اطلاعات اسرائيل بوده، بر ملاء كرد.ترجمه و ويرايش: خبرگزاري فارس