شهید آوینی


امروز یکشنبه دوم مهر ماه سال 1385 هجری شمسی ، مقارن است با سی ام شعبان المعظم سال 1427 هجری قمری و برابر است با بیست و چهارم سپتامبر 2006 میلادی .

محاصره منزل امام خمینی (ره) درنجف اشرف :
درچنین روزی درسال 1357 ه ش منزل امام خمینی (ره) درنجف اشرف توسط رژیم بعث عراق به محاصره درآمد. مقامات عراقی این عمل را به منظورحفظ روابط خود با رژیم ستمشاهی انجام دادند. دراین حال رژیم بعث عراق امام را ازمصاحبه با خبرنگاران ممنوع کرد .اما امام ره همچنان به وظیفه الهی خویش عمل می کردند .
سابقه تبعید امام خمینی ره باز می گردد به سیزدهم آبان سال 1343 ه ش .پس از آنکه رژیم پهلوی نتوانست حضرت امام خمینی  را از تبلیغ اصول دین اسلام و احیای اندیشه حکومت اسلامی بازدارد تصمیم گرفت که ایشان را تبعید کند . به همین دلیل پس از قیام 15 خرداد 1342 رژیم به دنبال بهانه ای برای حذف شخصیت حضرت امام خمینی ره می گشت ،  غافل  از اینکه اندیشه های آن حضرت دردل وجان مردم نفوذ یافته بود. به نظر تصمیم گیران رژیم پهلوی دراین حوزه تنها گزینه ای که معقول به نظر می رسید ، تبعید حضرت امام بود، چراکه شخصیت آن حضرت به حدی بزرگ و شناخته شده درمیان آحاد مردم بود که آنان حتی نمی توانستند اجازه تصورحذف فیزیکی آن حضرت را به خود بدهند. براین اساس بود که درشب سیزدهم 1343ه ش صدها کماندوچتربازمسلح به همراه ماموران ساواک به سرپرستی سرهنگ مولوی رییس  ساواک تهران، بیت  امام را محاصره کردند وازبام ودیواروارد منزل امام شدند وپس ازضرب وشتم حاضران درمنزل ، امام خمینی (ره) را دستگیرکردند وایشان را به تهران انتقال دادند. رژیم فردای آن روزنیزامام خمینی را ازفرودگاه تهران به ترکیه تبعید کرد . ساواک به همین مناسبت دراطلاعیه ای اعلام داشت  :" طبق اطلاع موثق و شواهد کافی چون رویه روح الله  موسوی خمینی وتحریکات مشارالیه علیه منافع ملت و امنیت و استقلال و تمامیت ارضی تشخیص داده شد لذا در تاریخ 13 آبان 1343 از ایران تبعید گردید." جرم امام خمینی ره در آن روزگار تنها  پایداری و حمایت از استقلال و آزادی ملت مسلمان ایران ، مخالفت با اصلاحات ارضی شاه - که بیشتر یک مانور سیاسی در جهت تحمیق توده ها بود - ، مبارزه با احیای کاپیتولاسیون و مبارزه با انحرافات  سیاسی  رژیم  بود .  پس از انتشارخبر تبعید امام تظاهرات وسیعی درنقاط گوناگون ایران به نشانه اعتراض به این عمل شاه برپا شد.

در گذشت  آیت الله میرزا محمد حسن شیرازی :
در چنین روزی در سال 1312هجری قمری آیت الله میرزا حسن شیرازی ، مرجع بزرگ تقلید و قهر مان جنبش تنباکو دیده از جهان فروبست . 
مـیـرزا مـحـمـد حـسن بن میرزا محمود بن محمد اسماعیل حسینی شیرازی از علمای عالیقدر شیعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شیراز  دیده به جهان گشود . ایشان  پس از طی مقدمات علوم در حوزه های علمیه شیراز و اصفهان به عراق رفت و در  آنجا به سلک شاگردان شیخ انصاری اعلی الله مقامه الشریف  در آمد . وی در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزید و در آنجا به به تدریس و تعلیم مشغول بود . آن فقیه فرزانه   حـدود بیست و سه سال  مرجع شیعیان  جهان بود و در دوره علمی خویش شاگردان بسیاری را تربیت کرد که از میان آنها می توان به آخوند مـلا مـحمد کاظم خراسانى ،  سیدمحمد کاظم طباطبائى یزدى ،    حاج میرزا حـسـیـن سـبزوارى ،  سید محمد فشارکى رضوى ،  میرزا محمد تقى شیرازى و... اشاره کرد . آن عالم ربانی  از خود آثار گرانبهایی به جای نهاده است که از میان آنها می توان به رسالاتی مبسوط در ابواب مختلف فقهی   ،  حاشیه اى بر نجاة العباد و تعلیقه اى بر کتاب معاملات آقا وحید بهبهانى اشاره کرد . شاگردان ایشان نیز بسیاری از دروس ایشان را به رشته تحریر در آوردند که منتشر شده اند . ازمهمترین وقایع  زندگی این عالم ربانی واقعه تنباکو(رژی) است که به عنوان جنبش تنباکو و سر سلسله جنبش های آزادی خواهانه در تاریخ معاصر ایران مشهور است .  واقعه از این قرار است که در تابستان  سال 1308 ه ق تالبوت یک سرگرد انگلیسی به ناصر الدین شاه پیشنهاد امتیاز انحصاری خرید و فروش توتون و تنباکو در سراسر ایران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نیز با تشویق دیگران این قرار داد را پذیرفت و شرکت انگلیسی تالبوت موظف شد سالانه خواه سود کند یا نه مبلغ 150 هزار لیره انگلیسی و نیز یک چهارم سود سالانه خود را به ایران  پرداخت  کند . با انتشار خبر ، بسیاری از علما و مردم بر آشفتند . در همین هنگام میرزای بزرگ با صدور فتوایی در مقابل این دسیسه ایستاد .


متن حکم :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحیم, الیوم استعمال تنباکو و توتون , باى نحو کان , در حکم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه علیه است حرره الاقل محمد حسن الحسینى .

با صدور این فتوا مردم مبارزه سیاسی علیه قراداد استعماری  امتیاز تنباکو را یک وظیفه شرعی و تکلیفی الهی دانستند و قلیان ها را شکسته و توتون و تنباکو را را به آتش کشدند . ناصر الین شاه نیز مجبور شد با پردات غرامتی این قرار داد را فسخ کند . فتوای تاریخی  این مرجع  بزرگوار در تحریم تنباکو فاجعه ای را که در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدین شاه قاجار با واگذاری امتیاز دخانیات ایران به مدت پنجاه سال در حال شکل گرفتن بود در نطفه خفه کرد .   

امام خمینى (ره ) در این باره فرمودند:آن مرحوم  که در سامره تنباکو را تحریم کرد ، براى این که ایران را تـقـریـبـا در اسارت گرفته بودند ،  به واسطه قرار داد تنباکو و ایشان یک سطر نوشتند که تنباکو حرام است  و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدین شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتیب اثر دادند بـه آن فتوا و قلیانها را شکستند و دربعضى جاها تنباکوهایى که قیمت آن هم زیاد بود در میدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـکست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و یک چنین چیزى و آنها دیـدنـد کـه یـک روحـانـى پـیرمرد در کنج دهى از دهات عراق  یک کلمه مى نویسد و یک ملت قیام مى کند و قراردادى که مابین شاه جائر و انگلیسیها بوده است , به هم مى زند و یک قدرت این طورى دارد او ( سخنرانی امام خمینی در مورخه  28/8/1359)

سرانجام آن عالم ربانی در چنین روزی در سال 1273 ه ش مصادف با  بیست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت کردند

تعیین اولین اعضای هیات منصه مطبوعات :
در چنین روزی در سال 1370 ه ش اعضای نخستین هیات منصفه مطبوعات پس از انقلاب اسلامی ،  انتخاب و معرفی شدند . طبق قانون اساسی  جمهوری اسلامی ایران باید به کلیه جرایم سیاسی و مطبوعاتی با حضور هیات منصفه رسیدگی  شود . نهاد هیات منصفه یکی از نهاد های بر گرفته از حقوق غرب است که  در حقیقت به عنوان وجدان جمعی  جامعه تلقی می شود . این هیات در باره گناهکار بودن و یا عدم گناهکاری متهم  تصمیم می گیرد و در برخی موارد نیز متهم را در صورت گناهکار تشخیص دادن ، مستحق تخفیف و یا تشدید مجازات معرفی  می کند  اما با این حال در حقوق اسلامی صدور و اعلام حکم نهایی با قاضی رسیدگی کننده است .

بمباران شدید پالایشگاه آبادان :

در چنین روزی در سال 1359  پالایشگاه آبادان که در زمان خود ،  بزرگترین پالایشگاه نفت در دنیا ، به شمار می آمد  توسط نیروهای رژیم بعثی عراق  مورد حمله قرار گرفت . این پالایشگاه پس از بمباران به شدت  آسیب دید و در میزان تولیدات نفتی آن تغییراتی حاصل شد. 

بمباران  ورشو توسط هواپیماهای آلمانی :
درچنین روزی درسال 1939 میلادی وهمزمان با آغازجنگ جهانی دوم ، هواپیماهای های آلمان نازی دریک اقدام وحشیانه به مدت سه روزشهرورشو درلهستان را به منظور تسلیم این کشوربمباران کردند. بیش ازپانزده هزارنفرکشته ، حاصل این بمباران بود . پس از این اقدام لهستان تسلیم آلمان نازی شد .

هفته جهانی دریانوردی :
همه ساله دوم تا هشتم مهرماه به عنوان هفته جهانی دریا نوردی گرامی داشته می شود . بی شک دریا ومسایل مربوط به آن از مسایل مهم زیست محیطی است وشغل دریانوردی نیزبه عنوان یکی ازمسوولیت های مهم درجهان ، با توجه به حجم گسترده نقل و انتقالات کالا ومسافر بسیارمهم تلقی می شود .

نخستین پرواز انسان با بالن :
درچنین روزی درسال 1852میلادی برای اولین بارانسان توانست با بالن برفرازشهروروستا پرواز کند وازبالا نظاره گرجهان زیرین باشد. دراین پروازکه درفرانسه انجام شد ، گیفاد، یک مهندس پاریسی دربالنی که خود آن را ساخته بود ازپاریس به سمت یکی ازشهرهای
دیگرفرانسه پرواز کرد .

تولد جیرو لامو کاردانو :
کاردانوریاضیدان وستاره شناس برجسته ایتالیایی درچنین روزی درسال 1501 میلادی دیده به جهان گشود . آرس مانیاعنوان مهمترین اثراوست .

تولد هوراس والپول :
والپول نویسنده توانمند انگلیسی درچنین روزی درسال 1717میلادی به دنیا آمد . قلعه ا ترا نتو عنوان مهمترین اثرداستانی اوست .

تولد جرج کلود :
کلود ، مخترع آمریکایی درچنین روزی درسال 1870 میلادی به دنیا آمد . اولامپ نئون را اختراع کرد .

تولد سرآلن هربرت :
هربرت نویسنده وروزنامه نگارانگلیسی درچنین روزی درسال1890 میلادی دیده به جهان گشود . پانچ وهلنعناوین مهمترین آثارداستانی اویند .

تولد اف اسکات فیتز جرالد :
فیتزجرالد نویسنده مشهورآمریکایی درچنین روزی درسال 1896 میلادی قدم به عرصه گیتی نهاد. گتسبی بزرگعنوان مهمترین اثرداستانی اوست .

تولد بارون فلوری :
بارون فلوری ،  پزشک  و مرض شناس بر جسته استرالیایی در چنین روزی در سال 1898 میلادی به دنیا آمد . او پنی سیلین را دوباره مورد بررسی قرار داد و محصول عالی تری را به جهان پزشکی ارایه کرد . وی در سال 1945 میلادی نوبل پزشکی را از آن خود کرد .

تولد آندری پانو فینیک :
پانوفینیک آهنگساز بر جسته لهستانی در چنین روزی در سال 1914 میلادی به دنیا آمد . اورتور تراژیک عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .

تولد واسلاونلی بل :
نلی بل آهنگساز بر جسته چک در چنین روزی در سال 1919 میلادی به دنیا آمد . هرکس عنوان مهترین اثر موسیقایی وی است .

تولدجان بارنر :

بارنرنویسنده داستانهای علمی - تخیلی انگلیس درچنین روزی درسال 1934میلادی دیده به جهان گشود. گوسفند چشم می گشاید عنوان مهمترین اثرداستانی اوست .

درگذشت فیلیپوس بارسلوس :

بارسلوس فیزیکدان و شیمیدان آلمانی - سوییسی درچنین روزی درسال 1951 میلادی دارفانی راوداع گفت . وی نقش علم شیمی را درپزشکی توسعه داد . او کتاب بزرگ جراحی را به رشته تحریردرآورد .

 

منبع: خبرگزاری مهر

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo