بخش شهید آوینی حرف دل موبایل شعر و سبک اوقات شرعی کتابخانه گالری عکس  صوتی فیلم و کلیپ لینکستان استخاره دانلود نرم افزار بازی آنلاین
خرابی لینک Instagram

 

 
 

 

next page

fehrest page

back page

مصادر و منابع اين بحث

آنچه كه درباره آداب و زيارت ها گفته شده از مناسك بزرگان مذاهب چهارگانه و كتب فقهى آنان بوده است پس هر كسى بخواهد آگاهى بيشتر درباره چيزهائى كه نقل شده و منابع آن ها كه ذكر نگرديده پيدا كند به كتاب هاى زير مراجعه نمايد:

كتاب، نويسنده

احياء العلوم ج 1 ص 246، حجه الاسلام ابو حامد غزالى

التذكره، بو الوفاء ابن عقيل حنبلى

المستوعب، ابن ابى سنينه سامرى حنبلى

المدخل جلد 1،ابو عبد الله عبد رى مالكى

شفاء السقام صفحه 119 - 52، تقى الدين سبكى شافعى

وفاء الوفاء جلد 2 صفحه 455 - 431، نور الدين سمهودى شافعى

المواهب اللدنيه، ابو العباس قسطلانى شافعى

اسنى المطالب جلد 1 صفحه 501، ابو يحيى انصارى شافعى

الجوهر المنظم، ابن حجر هيثمى شافعى

مغنى المحتاج جلد 1 ص 494، خطيب شربينى شافعى

حسن التوسل، جمال الدين فاكهى شافعى

الشفاء، قاضى عياض مالكى

مراقى الفلاح، ابو البركات شرنبلالى حنفى شرح الشفاء، قاضى خفاجى حنفى

مجمع الانهر در شرح ملتقى الابحر شيخ

ابراهيم حلبى، عبد الرحمن شيخ زاده.

مفتاح السعاده جلد 3 صفحه 73، مولى احمد طالش كبرى زاده

شرح المواهب جلد 8 صفحه 335 - 297، ابو عبد الله زرقانى مالكى

حاشيه بر شرح ابن غزالى جلد 1 صفحه 348، شيخ ابراهيم باجورى شافعى

كنز المطالب صفحه 224 - 183، شيخ حسن عدوى شافعى

الكفايه صفحه 131 - 125، عبد الباسط فاخورى مفتى

الارشادات السنيه صفحه 260، عبد المعطى السقاء شافعى

الفقه على المذاهب الاربعه جلد 1، عده اى از فقهاء مذاهب

ترغيب به زيارت قبور

در سنت صحيح و مورد اتفاق، دستور زيارت قبور و ترغيب به آن وارد شده و تمام بزرگان مذاهب اسلامى به طور اتفاق بر طبق آن فتوى داده و گفته اند كه آن مستحب است، بلكه بعضى از ظاهريه چنانكه بسيارى به آن تصريح كرده اند از باب اخذ به ظواهر، حكم به وجوب كرده اند.

و اينك مقدارى از آن نصوص را ذيلا مى آوريم:

1- از بريده به طور مرفوع آمده است كه: از زيارت قبور نهيتان مى كردم اينك زيارتشان كنيد. و ترمذى اضافه كرده است: خداوند به پيامبرش اذن داد كه قبر مادرش را زيارت نمايد.

مسلم در صحيحش آن را آورده و ترمذى در سنن گفته است: اين حديث حسن و صحيح است.

و نسائى در سنن جلد 4 صفحه 89 آن را آورده است، و حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 374 از صحيح بخارى و مسلم آن را نقل كرده است. و بغوى در مصابيح السنه جلد 1 صفحه 116 آن را آورده و از روايات صحيح شمرده است.

و منذرى در الترغيب و الترهيب جلد 4 صفحه 118 آن را نقل كرده و ابن الدبيع در تيسير الوصول جلد 4 صفحه 210 گفته است: آن را صاحبان صحاح ششگانه جز بخارى نقل كرده اند.

2- از عبيد الله بن مسعود به طور مرفوع در حديثى چنين آمده است: " قبرها را زيارت كنيد، زيرا آدمى را نسبت به دنيا زاهد و نسبت به آخرت متذكر مى سازد ".

ابن ماجه در سننش جلد 1 صفحه 476 و ابو الوليد محمد بن عبد الله ازرقى در اخبار مكه جلد 2 صفحه 170 آن را نقل كرده و حاكم در مستدرك صفحه 375 و منذرى در الترغيب و الترهيب آن را صحيح دانسته، و بيهقى در " السنن الكبرى " جلد 4 صفحه 77 نيز آن را آورده است ..

3- از انس بن مالك به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم، اينك آنها را زيارت كنيد، زيرا شما را به ياد مرگ مى اندازد ".

حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 375 آن را آورده و صحيحش دانسته است.

4- از ابن عباس به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم، اينك آنها را زيارت كنيد و حرف هاى بيهوده نگوئيد ".

چنانكه در مجمع الزوائد هيثمى، جلد 3 صفحه 58 آمده: طبرانى در " الكبير " و " الاوسط " آن را آورده است.

5- از زيد بن خطاب در حديث مرفوعى آمده است " من شما را از زيارت قبور نهى مى كردم اينك هر كس از شما بخواهد زيارت كند، زيارت كند ".

طبرانى آن را در " الكبير " آورده و هيثمى در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آن را از او نقل كرده است.

6- از ابى هريره به طور مرفوع آمده است: " پس قبرها را زيارت كنيد، زيرا آن يادآور مرگ است "شما را به ياد مرگ مى اندازد" ".

مسلم در صحيحش و احمد در مسندش جلد 1 صفحه 441، و ابن ماجه در " السنن " جلد 1 صفحه 476 و ابو داود در سننش جلد 2 صفحه 72 و نسائى در " السنن " جلد 4 صفحه 90 و حاكم در " مستدرك " جلد 1 صفحه 376 و بيهقى در سنن كبرايش جلد 4 صفحه 76 و منذرى در الرغيب و الترهيب " جلد 4 صفحه 118 آن را آورده اند. 7- از بريده به طور مرفوع آمده است: " من قبلا شما را از زيارت قبور نهى مى كردم و اينك زيارتشان كنيد كه بر خيراتتان مى افزايد ".

حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 376 آن را آورده و او با ذهبى آن را صحيح دانسته است و بيهقى نيز آن را در سننش جلد 4 صفحه 76 آورده است.

8- از انس ابن مالك به طور مرفوع آمده است: " من قبلا شما را از زيارت قبور نهى مى كردم و اينك هر كس كه مى خواهد قبرى را زيارت كند، زيارت كند زيرا دل را نرم مى كند و چشم را مى گرياند و ياد آخرت مى آورد، و حرفهاى بيهوده نگوئيد "

احمد در مسندش جلد 3 صفحه 250 - 237 و حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 376 آن را آورده و آنها و ذهبى آن را صحيح دانسته اند و بيهقى در سنن كبرايش جلد 4 صفحه 77 نيز آن را آورده است.

9- از زيد بن ثابت به طور مرفوع آمده است: " قبور را زيارت كنيد و حرفه هاى بيهوده نگوئيد ".

طبرانى در " الصغير " چنانكه در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آمده آن را آورده است.

10- از ابى ذر بطور مرفوع آمده است: " قبرها را زيارت كن كه ترا به ياد آخرت مى اندازد. " حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 377 آن را آورده و گفته است، راويان آن، همه ثقه و مورد اعتمادند، و منذرى در " الترغيب و الترهيب " جلد 4 صفحه 118 آن را آورده است.

11- از ابى سعيد خدرى به طور مرفوع در حديثى آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم اينك زيارت كنيد و سخنى كه خدا را به غضب در آورد نگوئيد ".

بزار و هيثمي در مجمع الزوائد جلد 3 صفحهء 58 آن را آورده اند و هيثمي گفته است: رجال آن، دجال روايات صحيح هستند.

12- از ابى سعيد خدرى به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم اينك آنها را زيارت كنيد و حرفهاى بيهوده نگوئيد "

بيهقى در سنن كبرايش جلد 4 صفحه 77 آن را آورده است.

13- از ابى سعيد خدرى به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم اينك زيارتشان كنيد كه مايه عبرت است".

احمد در مسندش جلد 3 صفحه 38 و حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 375 آن را آورده و به اتفاق ذهبى آن را صحيح دانسته اند. بيهقى در سنن كبرايش جلد 4 صفحه 77 و منذرى در " الترغيب و الترهيب " جلد 4 صفحه 118 آن را آورده و گفته است: راويانش مورد احتجاج در روايت صحيح هستند.

و هيثمى در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 گفته است: رجال آن رجال روايت صحيح هستند.

14- از طلحه بن عبد الله آمده است: گفته: يا رسول خدا كه مى خواست: قبور شهداء، را زيارت كند بيرون رفتيم تا اينكه مى گويد: " وقتى كه كنار قبور شهداء، آمديم، فرمود: " اين قبور برادران ما است ". ابو داود در سننش جلد 1 صفحه 319 و بيهقى در سنن كبرى جلد 5 صفحه 249 آن را آورده است.

15- از على امير المومنين به طور مرفوع در حديثى آمده است: " من شما را زيارت قبور نهى مى كردم و اينك آنها را زيارت كنيد كه آخرت را به يادتان مى آورد ".

احمد در مسندش جلد 1 صفحه 145 و هيثمى در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آن را آورده نهايت آنكه احمد از طريق عبد الله بن مسعود در مسندش جلد 1 صفحه 452 آن را مختصر تر آورده است.

16- ابو الوليد محمد بن عبد الله ازرقى در اخبار مكه. جلد 2 صفحه 170 گفته است: " ابن ابى مليكه در حديثى كه آن را به رسول خدا رسانده است به من خبر داد كه فرمود است: " پيش مردگانتان برويد و بر آنها درود بفرستند يا برايشان دعا كنيد "خزاعى شك داشته"، زيرا وسيله عبرت شما است.

17- از بريده به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى مى كردم اينك زيارتشان كنيد كه زيارتشان مايه تذكر است ". ابو داود در سننش جلد 2 صفحه 72 آن را آورده است.

18- از ثوبان به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى كرده بودم اينك زيارتشان كنيد و زيارتتان را درود بر آنها و استغفار برايشان قرار دهيد "

چنانكه در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آمده طبرانى در " الكبير " آن را آورده است.

19- از پيامبر اكرم آمده است: " كسى كه مى خواهد قبرى را زيارت كند، زيارت كند و نگويد مگر خوبى، زيرا مرده از انچه كه زنده ناراحت مى شود ناراحت مى گردد "

شيخ شعيب حريفيش در " الروض الفائق فى المواعظ و الرقائق " جلد 1 صفحه 19 آن نقل كرده است 20.

20- از جابر به طور مرفوع آمده است: " من شما را از زيارت قبور نهى مى كردم اينك آنها را زيارت كنيد " خطيب آن را در تاريخش جلد 13 صفحه 264 آورده است.

21- از ام سلمه به طور مرفوع آمده است: " شما را از زيارت قبور نهى مى كردم و اينك زيارتشان كنيد كه مايه عبرت شما است.

طبرانى آن را، در " الكبير "آورده چننانکه در مجمع الزوائد هيثمي جلد 3 صفحهء 58 آمده است.

22- از عايشه آمده است که " رسول خدا به بقيع مي رفت و مي گفت: درود بر شما که در خانهء مومنين آرميده ايد، و به شما آنچه که دربارهء فردا وعده داده شده بود، عنايت گرديد، و ما نيز به شما ان شاءالله ملحق خواهيم شد، خدايا اهل بقيع را بيامرز ".

مسلم در صحيحش و بيهقى در سنن جلد 4 صفحه 79 و جلد 5 صفحه 249 و شربينى در مغنى جلد 1 صفحه 357 و ديگران آن را نقل كرده اند.

23- از عايشه آمده است: " پيامبر اكرم از زيارت قبور نهى كرده آنكاه تجويز فرموده فكر مى كنم كه گفته است: چون آدمى را بياد آخرت مى اندازد "

بزار و هيثمى آن را در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آورده اند و هيثمى آن را در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آورده اند و هيثمى گفته است: تمام رجال آن مورد اعتمادند..

25- از عايشه در حديثى به طور مرفوع آمده است: " برادرانتان را زيارت كنيد و بر آنها درود بفرستيد كه در آنها عبرت است ".

طبرانى آن را در اوسط روايت كرده چنانكه در مجمع الزوائد جلد 3 صفحه 58 آمده است.

26- فاطمه رضى الله عنها قبر عمويش حمزه را هر جمعه زيارت مى كرد و در آنجا نماز مى خواند و گريه مى كرد.

بيهقى در سننش جلد 4 صفحه 78 و حاكم در مستدرك جلد 1 صفحه 377 آن را آورده اند و حاكم گفته است: راويان اين حديث همه شان ثقه و مورد اعتمادند.

آنگاه گفته است: در بحث از زيارت قبور بطور همه جانبه و كوشش كردم تا در ترغيب به اين كار شريك باشم و كسى كه بخل به گناهش دارد، بداند كه آن عمل مستحبى است و درود خدا بر محمد و آلش. امينى مى گويد:

در اين باره احاديث ديگرى نيز وجود دارد كه بيش از اين در آن باره سخن را به درازا نمى كشانيم، هر كس بخواهد مى تواند تفصيل آنرا در كتب فقه و حديث، در باب قربانيها و نوشيدنيها بيابد.

فلياتوا بحديث مثله ان كانوا صادقين

" اگر راست مى گويند، حديثى به مانند آن بياورند " "سوره طور، آيه 34"

next page

fehrest page

back page

 

 
 

 

 
 
 Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved