امروز سه شنبه بیست و پنجم مهرماه سال 1385 هجری شمسی ، مقارن است با بیست و سوم رمضان المبارک سال 1427 هجری قمری و برابر است با هفدهم اکتبر 2006 میلادی .

در گذشت جهانگیر خان قشقایی :
درسیزدهم رمضان سال 1328 هجری قمری جهانگیرخان  قشقایی، حکیم و فیلسوف بزرگ قرن چهاردهم هجری قمری در گذشت . جهانگیر خان قشقائی فرزند آقامحمد خان دره شوری از خان زادگان طایفه دره شوری در سال 1243 قمری دردهاقان قمشه متولد شد . وی پس ازطی تحصیلات مقدماتی درحوزه علمیه اصفهان ،  در نزد استادان  بزرگی تلمذ کرد . اوحکمت و فلسفه را نزد حکیم عالیقدر محمد رضا صهبای قمشه ای و ملا اسماعیل درکوشکی  آموخت و فقه را نزد اساتیدی چون حاج ملا حسینعلی تویسرکانی ، حاج شیخ محمد باقر نجفی مسجد شاهی و  میرزا محمد حسن نجفی  فراگرفت .
وی  علم طب را نیز نزد طبیب معروف اصفهان آخوند ملا عبدالجواد مدرس خراسانی  آموخت .  آن عالم ربانی در حوزه  علمیه اصفهان  به تربیت شاگردان بسیاری همت گمارد که از میان آنها می توان به شیخ محمد  خراسانی ، ملا عبدالجواد آدینه ، میرزا علی آقای شیرازی ، آیت الله حسین بروجردی ، سید احمد خوانساری ، حاج رحیم ارباب  ، سید حسن طبسی مشکان  ، شیخ محمد حکیم خراسانی و... اشاره کرد . بیان مرحوم جهانگیرخان بسیار فصیح و دلنشین بود و دروس فقه ، اخلاق و عرفان خود را با زیرکی ، مهارت و ظرافت خاصی با فلسفه می آمیخت .  جهانگیرخان حکیم و عارفی بود ممتاز و در علم و اخلاق و تزکیه  نفس از هم عصران خود مرتبتی بالاتر داشت .مرحوم جلال الدین همائی در کتاب تاریخ اصفهان خود در باره فضایل اخلاقی جهانگیرخان این گونه  می گوید : هیچکس در تمام عمر او در وی حالت تندی و خشم ندید و یک سخن زشت و ناهنجار از زبانش نشنید . 
مسکن و مأوای وی مدرسه  صدر بود و عمری به تجرد و قناعت در آنجا گذراند و تا آخر عمر با کلاه و لباس ایلی خود زیست . نماز جماعتش گرمترین جماعتها بود و خواص و متد ینین ، عالم و عامی از محلات دور و نزدیک برای درک نماز جماعت وی بریکدیگر سبقت می گرفتند . مرحوم حاج رحیم ارباب در مورد جهانگیر خان اینچنین فرموده اند : در اتقان مردی بود کم نظیر که مثل او را ندیدم ، جامع حکمت و عرفان و معقول و منقول ، بسیار خوش اخلاق و نسبت به طلاب بسیار مهربان و در تربیت آنها کوشا بود .

عملیات عاشورا در ارتفاعات مرزی میمک :

 

 

در چنین روزی در سال 1363 ه ش عملیات عاشورا (میمک)، با رمز یا ابا عبدالله الحسین (ع)، در جبهه میانی ـ منطقه ارتفاعات مرزی میمک ـ با تلاش مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی ایران  آغاز شد .  آزاد سازی چند پاسگاه و ارتفاع مهم منطقه ،انهدام 3 هواپیما و 2 بالگرد و 95 تانک و نفربر و دهها خودرو سبک و نیمه سنگین ،       کشته و زخمی شدن 3 هزار و 700 تن از نیروهای دشمن و      به دست آوردن غنایم بسیار  از نتایج عمده این عملیات بود .

 
تشکیل کانون مطبوعات کشور :


 

 در چنین روزی در سال 1344 ه ش کانون مطبوعات کشور تشکیل شد . کانون مطبوعات کشور به عنوان یک نهاد صنفی در جهت تامین نیازهای صنفی کارکنان مطبوعات کشور و دفاع از حقوق حقه آنان پای به عرصه حقوقی کشور نهاد . 

در گذشت مرتضی حنانه :
استاد مرتضی حنانه در چنین روزی در سال   1368 ش دار فانی را وداع گفت . وی در سال 1301 ه ش در  تهران متولد شد.  او در   نوازندگی   ساز هورن متبحر بود و با این ساز قطعات بسیاری را اجرا کرد  .  وی  آهنگساز نیز بود ومدتی هم   رهبری ارکستر سمفونی تهران را به عهده داشت. استاد  حنانه در مدرسه عالی موسیقی تحصیل کرد  و به همراه پرویز محمود، ارکستر سمفونیک تهران را در سال 1321ه ش تشکیل داد. وی در سال 1332 برای تحصیل موسیقی در موسسه موسیقی واتیکان مدت پنج سال به ایتالیا رفت. حنانه پس از بازگشت به ایران در سال 1342 ارکستر فارابی را تشکیل داد و با فریدون ناصری و شیروانی شروع به کار کرد. وی  در زمینه توسعه موسیقی سنتی کشور گامهای موثری برداشت و در این حوزه توانست با خلق آثاری با موتیف های سنتی اما با سازهای غربی رنگ دیگری را از موسیقی سنتی به ایرانیان نشان دهد . حنانه  همچنین کتابهای بسیاری برای موسیقی ایرانی به رشته تحریر در آورده  است که کتاب  گام های گمشده در تئوری موسیقی ایرانی  از آن جمله است . او  آهنگهای بسیاری برای ارکستر و فیلم ساخته است که از مهمترین کارهایش در زمینه موسیقی فیلم، تنظیم و ساخت موسیقی برای سریال هزار دستان بود.
 
در گذشت استاد خدیو جم : 
درچنین روزی در  سال1365هجری شمسی  سید حسین خدیوجم از اندیشمندان برجسته ایرانی دارفانی را وداع گفت . از ایشان آثار متعددی در حوزه علوم انسانی به جای مانده است که از میان آنها می توان به ترجمه و تصحیح کیمیای سعادت اشاره کرد .

حمله به کرمانشاه :
در چنین روزی در سال 1359هجری شمسی رژیم بعث عراق شهر کرمانشاه را مورد تهاجم وحشیانه قرار داد . در این حمله هواپیماهای رژیم بعث عراق برای نخستین بار شهر کرمانشاه را مورد تهاجم قرار دادند که در نتیجه آن شماری  از هموطنانمان به در جه رفیع شهادت نایل آمدند .

حمله به لیبی :
در چنین روزی در سال 1911میلادی  ایتالیا حمله خود را  به کشورلیبی آغاز کرد. جنگ ایتالیا علیه لیبی سالها به طول انجامید . در این جنگ مبارزان بسیاری علیه  اشغالگران ایتالیایی دست به قیام زدند عمر مختار رهبر این  قیام  ملی است . این  مبارز سیاسی  و رهبر قیام لیبی علیه استعمارایتالیا در سال 1858 میلادی دیده به جهان گشود . وی پس از آنکه   شهر بنغازی در سال 1911 مورد تهاجم ایتالیایی ها قرار گرفت نیروی ملی پایداری را پدید آورد و مدت بیست سال در برابر اشغالگران به مقاومت پرداخت . او پس از عمر ی مبارزه در راه استقلال وطن در برابر اشغالگران  در سال 1931 میلادی  گرفتار گروهی  از سربازان ایتالیایی شد اما مردانه به مقاومت پرداخت و سرانجام در چنین روزی به دار آ ویخته شد و به  در جه شهادت نایل آمد .
او درغربى ترین منطقه از سرزمین هاى اسلامى، به همراه سنوسى هاى لیبى مبارزه اى سخت را علیه اشغالگران ایتالیا در پیش گرفت و توانست راه و طریق خاصی را درمبارزه با استعمار در جهان اسلام به ثبت برساند . در این میان بر خی از علمای وقت ایران نیز از قیام عمر مختار حمایت می کردند که از میان آنها می توان به  اعلامیه آیت اللّه شریعت اصفهانى در طرفدارى از جنبش سنوسى ها در لیبى علیه سلطه ایتالیا به عنوان نمونه اى از این همد لى و همدردى یاد کرد .

تولد ژوپیتر هامون :
 نخستین آمریکایی سیاه که اشعار خود را چاپ کرد  ، در چنین روزی در سال 1711 میلادی به دنیا آمد . مجموعه آثار عنوان مهمترین اثر اوست .

تولد ناتانیل وست :
 وست نویسنده بر جسته  آمریکایی در چنین روزی در سال 1903 میلادی دیده به  جهان گشود . روز اقاقیا عنوان مهمترین اثر داستانی اوست .

تولد ژان پل اول :
 ژان پل اول در چنین روزی در سال 1912 میلادی متولد شد  . وی دویست و هفتاد وسومین پاپ  کلیسای کاتولیک بود . او در سال 1978 پاپ اعظم شد .

تولد آرتور میلر :
 آرتور میلر نویسنده و نمایشنامه نویس بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1915 میلادی دیده به جهان گشود . وی  پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به دانشگاه  میشیگان  رفت و طی سالهای تحصیل ، نمایشنامه هایی نوشت که در همان زمان جوایز ادبی متعددی نصیب او کرد. او در سال 1938 فارغ التحصیل شد و از سال 1935 به مدت چهار سال با  اجرای نمایشنامه های فراوان ، آثار نمایشی  نویسندگان سیاه پوست را رونق زیادی بخشید. آرتومیلر ، بیشتر بخاطر طرح مسائل اجتماعی درآثار ادبی خود شهرت دارد . گروهی از منتقدان ادبی نیز به همین  دلیل او را پایه گذار نوعی رئالیسم اجتماعی آگاهانه در تاریخ نمایشنامه نویسی آمریکا معرفی  کرده اند. وی در سال 1947 با نوشتن نمایشنامه  همه فرزندان من  به عنوان یکی از نمایشنامه نویسان پیشرو  آمریکا و جانشین شایسته ای برای  یوجنین اونیل شناخته شد. میلر در سال 1956 با  مرلین مونرو هنر پیشه معروف سینما ازدواج کرد اما این ازدواج  تا اندازه ای بر کار خلاقه هنری او تاثیر منفی گذاشت  . حادثه در ویشی ،  ارزش ، شهرت و دلیل آن  ، خلقت دنیا و مشاغل دیگر از چمله مهمترین نمایشنامه های او هستند . میلر در طول فعالیت ادبی خود جوایز مختلفی چون ،  جایزه پولیتزر و مدال طلای آکادمی هنر و ادبیات آمریکا  را از آن خود کرد .

درگذشت ژان ژاک د سالینز :
 د سالینز امپراطور هایئتی در چنین روزی در سال 1806 میلادی دار فانی را وداع گفت .

درگذشت جولیا وارد هاو :
هاو آهنگساز بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1901 میلادی  در گذشت . سرود روحانی جمهوری عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست . 


 

 

منبع: خبرگزاری مهر

Logo
https://old.aviny.com/News/85/07/25/01.aspx?&mode=print