بخش شهید آوینی حرف دل موبایل شعر و سبک اوقات شرعی کتابخانه گالری عکس صوتی فیلم و کلیپ لینکستان استخاره دانلود نرم افزار بازی آنلاین
خرابی لینک
 

تيمم


در هفت مورد به جاي وضو و غسل بايد تيمم كرد:

1. از موارد تيمم

آن كه تهيه آب بقدر وضو يا غسل ممكن نباشد.

مسأله655.  اگر انسان در آبادي باشد، بايد براي تهيه آب وضو و غسل به قدري جستجو كند كه از پيدا شدن آن نااميد شود و اگر در بيابان باشد، چنان چه زمين آن پست و بلند است، بايد در هر يك از چهار طرف به اندازه پرتاب يك تير قديمي 1 كه با كمان پرتاب مي‎كردند، و اگر زمين آن پست و بلند نيست، بايد در هر طرف به اندازه پرتاب دو تير، جستجو نمايد.

مسأله656.  اگر بعضي از چهار طرف هموار و بعض ديگر پست و بلند باشد بايد در طرفي كه هموار است به اندازه پرتاب دوتير و در طرفي كه هموار نيست، به اندازه پرتاب يك تير جستجو كند.

مسأله657.  در هر طرفي كه يقين دارد آب نيست، در آن طرف جستجو لازم‎نيست.

مسأله658. كسي كه وقت نماز او تنگ نيست و براي تهيه آب وقت دارد، اگر يقين يا اطمينان دارد، در محلي دورتر از مقداري كه بايد جستجو كند آب هست، بايد براي تهيه آب برود ولي اگر گمان دارد آب هست، رفتن به آن محل لازم نيست.

مسأله659. لازم نيست خود انسان در جستجوي آب برود. بلكه مي‎تواند كسي را كه به گفته او اطمينان دارد بفرستد. بنابراين اگر يك نفر از طرف چند نفر برود كافي است.

مسأله660. اگر احتمال دهد كه داخل بار سفر خود يا در منزل، يا در قافله آب هست، بايد به قدري جستجو نمايد كه به نبودن آب يقين كند، يا از پيدا كردن آن نااميد شود.

مسأله661. اگر پيش از وقت نمازجستجو نمايد و آب پيدا نكند و تا وقت نماز همان جا بماند، چنان چه احتمال دهد كه آب پيدا مي‎كند، احتياط مستحب آن است كه دوباره در جستجوي آب برود.

مسأله662. اگر بعد از داخل شدن وقت نماز جستجو كند و آب پيدا نكند و تا وقت نماز ديگر درهمانجا بماند، چنان چه احتمال دهد كه آب پيدا مي‎شود، احتياط مستحب آن است كه دوباره در جستجوي آب برود.

مسأله663. اگر وقت نماز تنگ باشد، يا از دزد و درنده بترسد، يا جستجوي آب به قدري سخت باشد كه نتواند تحمل كند، جستجو لازم نيست.

مسأله664. اگر در جستجوي آب نرود تا وقت نماز تنگ شود، معصيت كرده ولي نمازش با تيمم صحيح است.

مسأله665. كسي كه يقين دارد آب پيدا نمي‎كند، چنان چه دنبال آب نرود و با تيمم نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد كه اگر جستجو مي‎كرد آب پيدا مي‎شد، نمازش باطل است.

مسأله666. اگر بعد از جستجو، آب پيدا نكند و با تيمم نماز بخواند و بعد از وقت بفهمد، در جايي كه جستجو كرده آب بوده، نماز او صحيح است و اگر در وقت فهميد احتياط، اعاده نماز با وضو است.

مسأله667. كسي كه يقين دارد وقت نماز تنگ است، اگر بدون جستجو با تيمم نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد كه براي جستجو وقت داشته، احتياط واجب آن است كه دوباره نمازش را بخواند و اگر وقت گذشته قضا نمايد.

مسأله668. اگر بعد از داخل شدن وقت نماز، وضو داشته باشد و بداند كه اگر وضوي خود را باطل كند، تهيه آب براي او ممكن نيست، يا نمي‎تواند وضو بگيرد چنان چه بتواند وضوي خود را نگهدارد، نبايد آن را باطل نمايد ولي مي‎تواند با زوجه خود نزديكي نمايد هر چند بداند بعداً امكان غسل براي او فراهم نخواهد شد.

مسأله669. اگر پيش از وقت نماز، وضو داشته باشد و بداند كه اگر وضوي خود را باطل كند، تهيه آب براي او ممكن نيست، چنان چه بتواند وضوي خود را نگهدارد، احتياط مستحب آن است كه آن را باطل نكند و تا ممكن است رعايت اين احتياط را بنمايد.

مسأله670. كسي كه فقط به مقدار وضو، يا به مقدار غسل آب دارد و مي‎داند كه اگر آن را بريزد آب پيدا نمي‎كند، چنان چه وقت نماز داخل شده باشد، ريختن آن حرام است و احتياط مستحب آن است كه پيش از وقت نماز هم آن را نريزد و تا ممكن است اين احتياط را مراعات نمايد.

مسأله671. كسي كه مي‎داند آب پيدا نمي‎كند، اگر بعد از داخل شدن وقت نماز وضوي خود را باطل كند، يا آبي را كه دارد بريزد معصيت كرده، ولي نمازش با تيمم صحيح است، اگر چه احتياط مستحب آن است كه قضاي آن نماز را بخواند.

2. از موارد تيمم

مسأله672. اگر به واسطه پيري، يا ترس از دزد و جانور و مانند اينها، يا نداشتن وسيله‎اي كه آب از چاه بكشد، دسترسي به آب نداشته باشد، بايد تيمم كند و هم چنين است اگر تهيه كردن آب يا استعمال آن، به قدري مشقت داشته باشد كه مردم تحمل آن را نكنند.

مسأله673. اگر براي كشيدن آب از چاه، دلو و ريسمان و مانند اينها لازم دارد و مجبور است بخرد، يا كرايه نمايد ـ اگر چه قيمت آن چند برابر معمول باشد ـ بايد تهيه كند و هم چنين است اگر آب را به چندين برابر قيمتش بفروشند ولي اگر تهيه آنها به قدري پول مي‎خواهد كه نسبت به حال او آن مقدار ضرر دارد، واجب نيست تهيه نمايد.

مسأله674. اگر ناچار شود كه براي تهيه آب قرض كند، بايد قرض نمايد ولي كسي كه مي‎داند يا گمان دارد كه نمي‎تواند قرض خود را بدهد، واجب نيست قرض كند.

مسأله675. اگر كندن چاه مشقت ندارد، بايد براي تهيه آب چاه بكند.

مسأله676. اگر كسي مقداري آب، بي منت به او ببخشد، بايد قبول كند.

3. از موارد تيمم

مسأله677. اگر از استعمال آب بر جان خود بترسد، يا بترسد كه به واسطه استعمال آن مرض يا عيبي در او پيدا شود، يا مرضش طول بكشد، يا شدت كند و يا به سختي معالجه شود، بايد تيمم نمايد ولي اگر آب گرم براي او ضرر ندارد، بايد با آب گرم وضو بگيرد يا غسل كند.

مسأله678. لازم نيست يقين كند كه آب براي او ضرر دارد، بلكه اگر احتمال ضرر بدهد. چنان چه احتمال او در نظر مردم به جا باشد و از آن احتمال، ترس براي او پيدا شود، بايد تيمم كند.

مسأله679. كسي كه مبتلا به درد چشم است و آب براي او ضرر دارد، بايد تيمم كند.

مسأله680. اگر به واسطه يقين يا ترس ضرر، تيمم كند و پيش از نماز بفهمد كه آب برايش ضرر ندارد، تيمم او باطل است. و اگر بعد از نماز پيش از گذشتن وقت بفهمد، بنابر احتياط واجب بايد دوباره نماز را با وضو يا غسل بخواند و اگر وقت گذشته باشد، قضا ندارد.

مسأله681. كسي كه مي‎داند آب برايش ضرر ندارد، چنان چه غسل كند يا وضو بگيرد و بعد بفهمد كه آب براي او ضرر داشته، بنابر احتياط واجب بايد اگر در وقت است و نماز را نخوانده تيمم هم بنمايد و نماز را بخواند و اگر نماز را خوانده دوباره آن را با تيمم بخواند و اگر وقت گذشته با وضو يا غسل آن را قضا نمايد.

4. از موارد تيمم

مسأله682. هرگاه بترسد كه اگر آب را به مصرف وضو يا غسل برساند خود او يا عيال و اولاد او، يا رفيقش و كساني كه با او مربوطند ـ مانند نوكر و كلفت ـ از تشنگي بميرند، يا مريض شوند، يا به قدري تشنه شوند كه تحمل آن مشقت دارد، بايد به جاي وضو و غسل تيمم نمايد و نيز اگر بترسد حيواني كه مال خود او است از تشنگي تلف شود، بايد آب را به آن حيوان بدهد و تيمم نمايد و هم چنين است اگر كسي كه حفظ جان او واجب است، بطوري تشنه باشد كه اگر انسان آب را به او ندهد تلف شود.

مسأله683. اگر غير از آب پاكي كه براي وضو و غسل دارد، آب نجسي هم به مقدار آشاميدن خود و كساني كه با او مربوطند داشته باشد، بايد آب پاك را براي آشاميدن بگذارد و با تيمم نماز بخواند، ولي چنان چه آب را براي حيوانش بخواهد، بايد آب نجس را به آن حيوان بدهد و با آب پاك، وضو و غسل را انجام دهد.

5. از موارد تيمم

مسأله684. كسي كه بدن يا لباسش نجس است و كمي آب دارد كه اگر با آن وضو بگيرد يا غسل كند، براي آب كشيدن بدن يا لباس او نمي‎ماند، بايد بدن يا لباس را آب بكشد و با تيمم نماز بخواند، ولي اگر چيزي نداشته باشد كه بر آن تيمم كند، بايد آب را به مصرف وضو يا غسل برساند و با بدن يا لباس نجس نماز بخواند.

6. از موارد تيمم

مسأله685. اگر غير از آب يا ظرفي كه استعمال آن حرام است، آب يا ظرف ديگري ندارد، مثلاً آب يا ظرفش غصبي است و غير از آن، آب و ظرف ديگري ندارد، بايد به جاي وضو و غسل تيمم كند.

7. ازموارد تيمم

مسأله686. هرگاه وقت به قدري تنگ باشد كه اگر وضو بگيرد يا غسل كند تمام نماز، يا مقداري از آن بعد از وقت خوانده مي‎شود، بايد تيمم كند.

مسأله687. اگر عمداً نماز را به قدري تأخير بيندازد كه وقت وضو يا غسل نداشته باشد، معصيت كرده ولي نماز او با تيمم صحيح است اگرچه احتياط مستحب آن است كه قضاي آن نماز را بخواند.

مسأله688. كسي كه شك دارد كه اگر وضو بگيرد، يا غسل كند وقت براي نماز او مي‎ماند يا نه، بايد تيمم كند و نماز بخواند.

مسأله689. كسي كه به واسطه تنگي وقت تيمم كرده، چنان چه بعد از نماز آبي كه داشته از دستش برود، اگر چه تيمم خود را باطل نكرده باشد، در صورتي كه وظيفه‎اش تيمم باشد، بايد دوباره تيمم نمايد.

مسأله690. كسي كه آب دارد، اگر به واسطه تنگي وقت با تيمم مشغول نماز شود و در بين نماز آبي كه داشته از دستش برود، چنان چه وظيفه‎اش تيمم باشد، احتياط مستحب آن است كه براي نمازهاي بعد دوباره تيمم كند.

مسأله691. اگرانسان به قدري وقت دارد كه‎مي‎تواند وضو بگيرد، يا غسل كند و نماز را بدون كارهاي مستحبي آن ـ مثل اقامه و قنوت ـ بخواند، بايد غسل كند يا وضو بگيرد، و نماز را بدون كارهاي مستحبي آن به جا آورد بلكه اگر به اندازه سوره هم وقت ندارد، بايد غسل كند يا وضو بگيرد و نماز را بدون سوره بخواند.

 
 Copyright © 2003-2013 - AVINY.COM - All Rights Reserved