شهید آوینی

 

 

ایران و آسیب های جمعیتی

 

* آیا می دانید هم اکنون نرخ باروری کل در ایران به 1/7 فرزند رسیده است؟ و می دانید  که مناطقی چون سمنان، گیلان، و مازندران و اردبیل کمترین موالید را دارد؟

* آیا می دانید طبق برنامه توسعه اول (مصوب 1365) نرخ باروری در سال 1390 در ایران باید به 4 می رسید ولی با اجرای آن از سال 1368 در سال 1372 به این رقم رسیده (4 ساله راه 22 ساله پیموده شده) و در سال 1379 به 2/1 و امروز به 1/7 رسیده است و این کاهش همچنان ادامه دارد؟

* آیا می دانید در سال 1372 قانون تنظیم خانواده در مجلس شورای اسلامی مبنی بر حذف کلیه امتیازات متعلق به فرزندان بالاتر از رده 3 و ایجاد محدودیت برای کثرت اولاد تصویب شد؟

* آیا می دانید در حال حاضر از 22 میلیون زن در سن باروری 14 میلیون آن ها متأهل هستند و فقط در سال، حدود یک میلیون و سیصد و پنجاه فرزند از این تعداد زن به دنیا می آیند و این آمار روز به روز، رو به کاهش است. اما زمانی که 10 میلیون زن در سن باروری داشتیم در سال 2 میلیون سیصد هزار فرزند متولد میشد؟

* آیا می دانید عواملی چون کاهش سه چهار برابری بارداری ها، افزایش سطح سواد و تحصیلات زنان و کاهش ازدواج و فرزندآوری  و ... در کاهش چهار برابری نرخ مرگ ومیر مادران موثر بوده است نه تنها اقدامات تنظیم خانواده؟!

* آیا می دانید که ایران یک صدم جمعیت جهان و 32 درصد امکانات  جهان را دارد، اما عقیم سازی ها در ایران حداقل بیش از 3/4 برابر میانگین جهانی است؟

* آیا می دانید هنوز عقیم سازی حتی در موردی که شرایط آن موجود نیست، جنایت محسوب نمی شود؟

* آیا می دانید باز گرداندن قدرت باروری مردان پس از وازکتومی، به عمل جراحی نسبتا طولانی و بیهوشی کامل صرف هزینه بالایی نیاز دارد و هرگز پس از آن نیز نمی توان تضمین کرد که فرد بتواند بچه دار شود؟ حتی پس از انجام یک عمل وازوستومی موفق (عمل بازگشت وازکتومی) باز ممکن است جهت بارور شدن به درمان دارویی ویا اقدامات کمک لقاحی نیز نیاز باشد؟

* آیا می دانید پس از توبکتومی(بستن لوله های زنان) و عقیم سازی زنان امکان بازگشت و حاملگی بسیار پائین و نزدیک به صفر است. هر چند عمل جراحی برای بازکردن لوله ها امکان پذیر است ولی نتیجه آن اندک و هزینه عمل بسیار است؟

* آیا می دانید در دهه 70 که ما همچنان بر برنامه های کاهش رشد جمعیت اصرار داشتیم، در همان سال ها این چالش جمعیتی در کشور آمریکا هم مطرح بود واما رئیس جمهور وقت، با رد برنامه کنترل جمعیت،برنامه افزایش رشد جمعیت آمریکا را تأیید و ابلاغ کرد؟

* آیا می دانید در سال 1372 وام 150 میلیون دلاری صندوق جمعیت ملل متحد برای تنظیم خانواده در ایران تخصیص یافت؟

* آیا می دانید در سال 1371 با مساعدت های بین المللی، بودجه کنترل جمعیت و تنظیم خانواده وزارت بهداشت افزایش صد درصدی یافت؟

* آیا می دانید رئیس فدراسیون بین المللی خانواده در سال 1373 از کشورهای اسلامی درخواست کرده است که از الگوی کنترل جمعیت در ایران پیروی کنند؟

* آیا می دانید ایران به عنوان مرکزی برای آموزش کنترل جمعیت کشورهای آسیای میانه انتخاب شد؟

* آیا می دانید در سال 1379 مبلغ 86 میلیون دلار برای بهبود کیفیت مراقبت های اولیه بهداشت و خدمات تنظیم خانواده ، به ایران توسط بانک جهانی پس از 7 سال تحریم اختصاص یافت؟

* آیا می دانید در سال 1380 آموزش بهداشت باروری یا جنسی در مقطع راهنمایی و نیز به صورت مقدماتی در سال چهارم و پنجم ابتدایی با نام « سلامت بلوغ » توسط وزارت بهداشت اجرا شد؟

* آیا می دانید کلمه « بهداشت باروری » معادل « آموزش جنسی و ارائه خدمات »، برای داشتن ارتباط، ضمن کنترل باروری است؟

* آیا می دانید متولدین دهه 60 که پنجره جمعیتی را به روی ایران گشودند و می توانند ایران را از چاله جمعیتی خارج کنند، برای ازدواج و فرزند آوری کمتر از 6- 5 سال دیگر فرصت دارند؟

* آیا می دانید در سال 1386 مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر اجباری شدن درس « دانش خانواده » با هدف توجه بیشتر به جنبه های اخلاقی، اجتماعی و حقوقی «دانش خانواده» تصویب شد؟

* آیا می دانید طبق ماده 184 قانون جزا هر زنی که عامدا باعث سقط می گردید مجازاتی از یک تا 3 سال حبس تأدیبی داشت (قانون نظام پزشکی) ،اما متأسفانه پیگیری های وزارت بهداشت منجر به تغییر قانون و آزاد مشروط سقط جنین شد. شرط قانونی این کار زمانی بود که جان مادر در خطر باشد و کم کم این تشخیص به تمایل مادر و تشویق او از طرف پزشک و تشویق پزشک از طرف کادر مدیریتی بهداری تبدیل شد.

* آیا می دانید کاهش بارداری مسلمانان بیش از متوسط نرخ جهانی است و ایران در صدر این کاهش است؟

* آیا می دانید دکتر نیکلاس ابرشتات، از محققان انستیتو انتر پرایز آمریکا، این یافته ها را به تازگی در دو مقاله ثبت کرده است. این مقالات تصویر متفاوتی با تصویر معمول از افزایش متداوم جمعیت در سرزمین های اسلامی نشان می دهد. البته جمعیت در این کشورها رو به افزایش است، اما با ادامه روند کنونی، این افزایش جمعیت دیری نخواهد پایید؟

* آیا می دانید عنوان نخستین مقاله ابرشتات «کاهش باروری در جهان اسلام: تغییری فاحش که در کمال تعجب کسی متوجه آن نشده است.» وی با استفاده از داده های بدست آمده از 49 کشور و قلمرو های دارای اکثریت مسلمان دریافت که به طور میانگین نرخ  باروری در سال های 1975 تا 1980 و 2005 تا 2010 ، 41 درصد کاهش یافته است؟

* آیا می دانید 22 درصد از کشورها و قلمرو های مسلمان شاهد 50 درصد یا بیشتر کاهش باروری در ایران، عمان، امارات متحده عربی، الجزیره، بنگلادش، تونس، لیبی، آلبانی، قطر و کویت و در حدود 60 درصد یا بیشتر طی سه دهه گذشته بوده است.

* آیا می دانید کاهش نرخ باروری در ایران طی 30 سال گذشته حیرت انگیز و معادل 70 درصد بوده که به گفته ایرستات «یکی از سریع ترین و چشمگیر ترین آمار های کاهش باروری در تاریخ بشر» بوده است. به گفته ابر شتات، تا سال 2000 ، نرخ باروری ایران به دو زایمان در هر زن کاهش یافته بود، که پایین تر از سطح مورد نیاز برای جایگزینی جمعیت کنونی است؟

کاریکاتور,خانواده,فرزند بیشتر,زندگی بهتر,جمعیت,خاله,دایی,عمو,عمه,داستان های تخیلی,کاهش جمعیت,تحدید نسل,معلم,کودک,بچه,دانش آموز,سؤال,1420
 

 

 

Copyright © 2003-2022 - AVINY.COM - All Rights Reserved
logo